موفقیت کاشت حسگر قند خون در بافت حیوانات آزمایشگاهی

Science Daily(JULY29,2010)

مهندسین پزشکی دانشگاه کالیفرنیا با همکاری شرکت Glysens حسگر قابل کاشتی را برای اندازه گیری مداوم قندخون و انتقال اطلاعات بصورت بی سیم(از طریق اندازه گیری از راه دور) به یک گیرنده، ابداع نمودند.

نتایج این تحقیقات در مجلۀ  Science Translational Medicine به چاپ رسید.

در این مقاله نحوۀ کاشت این حسگر در خوک برای اندازه گیری قندخون بیان شده است، قرار است بعد از انجام مراحل کلینیکی بر روی انسان و تأئید آن توسط FDA، این وسیله جایگزین قندسنج های امروزی گردد.

چگونگی عملکرد این حسگر و تکنولوژی بکار رفته در آن 

پروفسور David Gough نویسندۀ این مقاله می گوید: مهمترین امتیاز حسگر گلوگز قابل کاشت اینست که اینکپسوله شدن توسط بافت بروی فعالیت آن بمدت 500 روز بی تأثیر است. از نظر علمی حسگر مذکور با روش ویژه ای به اندازه گیری اکسیژن بافت می پردازد.

گلوگز (قند خون ) و اکسیژن هر دو از بافت مجاور به داخل حسگر انتشار می یابند. در داخل حسگر آنزیم گلوگزاکسیداز، واکنشی را کاتالیز می کند که در آن مقدار مصرف اکسیژن با غلظت گلوگز موجود، تناسب دارد. اکسیژن باقی مانده اندازه گیری و با اکسیژن پایۀ موجود در محیط که توسط حسگر مرجع مشابه ای اندازه گیری می شود، مقایسه می گردد. تفاوت میزان اکسیژن این دو حسگر، بیان کنندۀ غلظت گلوکز است.تأثیرات فعالیت بدنی(ورزش) و تغییرات میزان جریان خون به بافت، بوسیلۀ تفریق میزان اکسیژن دو سنسور خود به خود حذف می شود زیرا این یک جفت سنسور کاملاً در کنار هم قرار دارند.

کاشت این وسیله در خوک در عمق 8/5 اینچ و قطر 5/1 اینچی صورت گرفت، که اینکار می تواند با یک جراحی سر پایی در بیماران انجام شود. بر اساس مطالعات انجام شده حسگر ابداعی کار خود را با موفقیت در حیوانات انجام داده است و در حال حاضر دانشمندان بر روی آزمایش کلینیکی آن در انسان تحقیق         می کنند. دکتر David Gough  می گوید: ما امیدوار به آزمایش این وسیله بر روی انسان در چند ماه آینده هستیم، برای تکمیل بررسیهای کلینیکی در مورد استفادۀ عمومی از این وسیله باید چندین سال منتظر ماند.

 حسگر قند خون برای هر دو نوع دیابت(نوع یک و نوع دو) می تواند مورد استفاده قرار گیرد. با استفاده از این حسگر می توان از نوسانات قندخون بر اثر مصرف بیش از حد دارو ، تغییرات تغذیه ای یا برنامه های ورزشی جلوگیری کرد. دکتر David Gough می افزاید: اطلاعات بدست آمده توسط این وسیله بر روی دستگاه گیرنده ای که به اندازۀ یک تلفن همراه می باشد، ثبت می گردد.

چنانچه کودک مبتلا به دیابت، دچار هیپوگلیسمی شبانه گردد، زنگ اخطار  این حسگر فعال شده و دستگاه گیرندۀ اطلاعات، والدین کودک را از خطر افت قندخون به هنگام شب آگاه می کند.

در حال حاضر 800 هزار نفر از پمپ انسولین استفاده می کنند که متاسفانه بطور مستقیم به حسگر گلوگز متصل نمی باشند و برنامه آن باید توسط پزشک معالج به صورت دستی تنظیم شود. مهندسین پزشکی این امکان را فراهم کرده اند که سنسورهای قابل کاشت به صورت اتوماتیک سرعت تحویل انسولین را برای پمپ انسولین تنظیم کنند دقیقاً همانند سلولهای بتا  در بدن افراد سالم.

منبع:   www.sciencedaily.com